MURAT ÇALIKOĞLU

Deprem Yüksek Mühendisi | İnşaat Mühendisi

DENEYİM: TİMKA Mühendislik İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. Daha fazla Eğitim: Boğaziçi Üniversitesi, KRDAE, Kandilli, İstanbul (Doktora Programı) Daha fazla

Depremin Büyüklüğü ile Şiddeti Arasındaki Kavram Farkları

Günümüzde meydana gelen depremlerin büyüklüklerini bazı yayınlar "şiddet" olarak lanse etmektedirler. Ancak, büyüklük ile şiddet kavramları birbirinden ayrılmalıdır. Büyüklük, deprem sırasında açığa çıkan enerjiyi tanımlamak için kullanılır ve çoğunlukla "Richter ölçeği (ML)" kullanılmaktadır. Bazı yayınlarda "Moment Magnitüdü (Mw)" olarak da gösterilmektedir. ML ile Mw arasında matematiksel bir bağıntı vardır. Bu bağıntı, depremin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; Richter ölçeğinde 6.0 ve daha düşük büyüklükteki depremlerin Moment Magnitüdü, Richter ölçeğine eşdeğerdir. Daha büyük depremlerde orantılı olarak değişiklik gösterir.  Depremin şiddeti ise, depremin yeryüzündeki etkisini belirtmek için kullanılır ve bölgeden bölgeye değişir. Depremin şiddetini tanımlamak için günümüzde “Mercalli Cetveli (MM)” ve “Medvedev-Sponheur-Karnik (MSK)”  şiddet cetvelleri kullanılmaktadır. Bu cetveller romen rakamlarıya XII şiddet derecesini kapsamaktadır. "Deprem Şiddet Cetvelleri" yeryüzündeki canlı ve cansız herşeyin depreme karşı verdiği tepkiyi değerlendirir. Genellikle, şiddeti V ve daha küçük olan depremler genellikle yapıda hasar meydana getirmezler. Şiddeti V ile XII arası olan depremler büyük ölçüde hissedilebilir ve yapıda hasar meydana getirebilecek büyüklüklteki depremlerdir.

Depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki ampirik bağıntı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Büyüklük (Magnitüd) Şiddet Tanım
2.5 I Belli belirsiz bir şeydir. İnsanların hissedemezler ancak çok hassas aletler tarafından kaydedilir.
3.0 II İstirahat edenler (oturan, yatan) ve yüksek yapıların üst katlarındaki bazı kimseler tarafından hissedilir.
3.5 III Ev içinde ve özellikle yapıların üst katlarında olanlarca çok iyi hissedilir. Duran otomobiller hafifçe sallanabilir. 
4.0 IV Gündüz bina içinde bulunanlardan pek çok kimse hissedebilir. Gece uyuyanları uyandırabilir. 
4.5 V Hemen hemen herkes tarafından hissedilir. Uykudan uyandırır. Sıvalar çatlayabilir. 
5.1 VI Herkes tarafından hissedilir. Ağır möbleler yerinden oynar. Bacalar devrilebilir. 
5.6 VII İnsanlar ayakta durmakta zorluk çekerler. İyi yapılmamış taş, tuğla ve kerpiç yapılarda önemli hasar ve yıkıntı olabilir. Bacalar tamamen yıkılır.
6.2 VIII İyi yapılmamış taş, tuğla ve kerpiç yapılarda ağır hasar veya tamamen yıkılma, taşıyıcı sistemlerde çatlaklar olabilir. Arazide kum fışkırmaları, çatlaklar olur. Kayalar düşer ve heyelanlar olabilir.
6.6 IX Yığma kagir yapılar yıkılır veya çok ağır hasar görür. Betonarme yapılarda taşıyıcı sistemde mafsallaşma başlar. Donatıyı örten beton kabuk düşer. Yerde büyük yarık ve çatlaklar oluşur. 
7.3 X İyi yapılmamış ahşap, karkas, betonarme yapılarda çok ağır hasar veya kırılma görülür. Demiryolu rayları bükülür. Çamur ve kum akmaları görülür.
7.8 XI Pek az yapı ayakta kalır. Köprüler harap olur. Yer kaymaları önemli ölçülere ulaşır. 
8.4 XII Araziden depremin sarsıntı dalgalarının geçişi görülür, eşyalar ve cisimler havaya fırlar. İnsan eliyle yapılmış tüm yapılar yıkılır ve arazinin topografyası değişir.

 

Daha detaylı bilgi için: http://www.deprem.gov.tr / http://www.koeri.boun.edu.tr / http://www.afad.gov.tr

Bu gönderiyi paylaş

Facebook Twitter Whatsapp

Yorumlar (1)

Yorum yap